Profiel

Toula Alexander

In 1985 studeerde ik af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds 1986 heb ik mijn eigen buro.
Vele projecten heb ik sindsdien gerealiseerd, soms in samenwerking met andere ontwerpers.

Toula-profiel

Visie

Wij leven en werken in onze omgeving. Deze omgeving moet bij ons passen.
Zowel de mensen, bijvoorbeeld familie, vrienden, collega’s en klanten, als de fysieke omgeving: huis of kantoor, groot of klein. Deze moeten aansluiten bij wie je bent, hoe je leeft of werkt, maar ook hoe je gezien wilt worden en wellicht waarvoor je gewaardeerd wilt worden, als persoon of als bedrijf. Het is belangrijk dat je omgeving bij je past en bij het beeld/image dat je wilt uitstralen. Dan gaat het niet om ‘powerdesign’, waarbij de ontwerper belangrijker is dan de klant, maar om de perfecte symbiose tussen de klant, vraagstelling en de kennis en creativiteit van de ontwerper.

Proces

Erg belangrijk vind ik het om veel aandacht te geven aan de totale analyse;
zowel de gewenste persoonlijke uitstraling en sfeer als de functionele eisen van het project. Dit geldt voor particulieren en evenzeer voor bedrijven. Natuurlijk is het contact met de particulier directer. De analyse zal ontstaan naar aanleiding van gesprekken, voorbeelden welke worden beoordeeld, afgekeurd of als uitgangspunt verzameld. Bij bedrijven moet er een mate van objectiviteit worden betracht. De besluiten zullen in de meeste gevallen door een grotere groep worden genomen. Hiervoor heb ik een methode in de vorm van een workshop ontwikkeld. Samen met de opdrachtgever wordt de (gewenste) persoonlijkheid van het bedrijf gedefinieerd, zowel in woord als in beeld. Mijn workshop zorgt ervoor dat algemene termen en begrippen als modern, klantvriendelijk etc. veel preciezer omschreven worden.

1 Kennismaking

Praten, aftasten, behoeften en wensen, smaak en stijl. Doorlooptijd, budget.

2 Analyse

Enerzijds de functionele eisen en wensen, anderzijds de stijl en sfeer.
Deze moeten samen leiden tot het programma van eisen en uiteindelijk het concept.

3 Plattegrond

Een heldere lay-out is de basis. Hierin moet de opdrachtgever de oplossing van zijn directe problematiek zien en de basis voor toekomstige ontwikkelingen en mogelijkheden.

4 Schetsontwerp

Nu komen alle onderdelen samen: lay-out, ruimtelijk ontwerp, kleur materiaalkeuze, vaak gepresenteerd in de vorm van een collage.

5 Definitief ontwerp

De definitieve lay-out, materiaal-, kleur- en verlichtingskeuzen, natuurlijk de detaillering en het bepalen van de juiste verhoudingen.

6 Realisatie

Alles moet nu uitgevoerd worden zoals bedacht, binnen de tijd en binnen het budget.
Werktekeningen, aanbesteding en de bouwbegeleiding maken de plannen werkelijkheid.

Heeft u een vraag of wilt u graag nader kennismaken? Ga naar contact.